0
Moederschap

COVID-19 lockdown met een baby

april 27, 2020

Baby J. ging al meteen na mijn zwangerschapsverlof naar het kinderdagverblijf. Ik heb daar nooit echt moeite mee gehad – het kinderdagverblijf is fantastisch en er wordt heel goed voor hem gezorgd, maar ik wist wel dat hij erg jong begon.
Hij ging dus al een hele tijd naar het KDV toen half maart alle scholen en kinderdagverblijven werden gesloten – oké. Even slikken. Hoe doe je dat, thuiswerken met een baby?

Even omschakelen

Als je gewend bent op kantoor te werken, is het omschakelen naar thuiswerken vaak al een hele overgang. Neem daar nog eens bij dat je thuis niet alleen bent, en de chaos is compleet.
De eerste weken was het zoeken naar een balans tussen werk en privé – mijn werk, en dat van mijn man. Intussen hebben we een vrij goede verdeling waar we allebei alweer aan gewend zijn, maar in de eerste periode voelde ik me continu schuldig. Mijn baby en ik zagen niet zo veel van elkaar als ik zou willen, en als we elkaar dan zagen, was ik altijd aan het werk.

Voor alles een plek

Maak je eigen thuiskantoor. Een plek die toegewijd is aan alleen je werk, waar je alles hebt wat je nodig hebt tijdens je werkdag. Een plek die zegt: als ik hier ben, werk ik. Zo maak je niet alleen voor je omgeving, maar ook voor jezelf duidelijk wat er moet gebeuren. Kantoor? Werk. Woonkamer? Privé.

Structuur

Thuiswerken is niet zo gestructureerd als op kantoor. Er zijn geen collega’s om samen een broodje mee te gaan halen. De keuken sluit nooit en de laatste loodjes kunnen om 17:00 of om 22:00. Het is dus aan jou om structuur aan te brengen in het dagelijks leven.
Voor mij betekent het dat de wekker om 6:00 gaat, ik me douche en klaarmaak voor de dag, ik mijn ochtendroutine doe, de tafel dek, en dat we samen eten. Als ik deze routine oversla voel ik me de hele dag suf en rusteloos. Om 12:30 gaat de computer even uit, de telefoon blijft achter op kantoor, en we lunchen samen. Om 17:00 is het gedaan met werk, dan koken we en eten we. Die eetmomentjes lijken niet zo belangrijk, maar ze zijn absoluut essentieel.

Bewust omgaan met je tijd

Als ik een hele dag heb gewerkt, is het daarna tijd voor baby J. Er is maar weinig tijd over tussen het einde van mijn werkdag en zijn bedtijd, die tijd wil ik goed besteden. We eten samen aan tafel, we spelen nog samen, knuffelen, en voor hij in bed gaat lezen we een verhaaltje voor. Zo weet ik dat J. mijn onverdeelde aandacht heeft gekregen, en kan ik mezelf de uren waarin ik geen tijd voor hem had vergeven.

En als je geen tijdelijke huispapa hebt?

Elke werkgever weet dat dit een uitzonderlijke tijd is – dat hoop ik toch althans. Laat je werkgever duidelijk weten dat je met een kindje thuiszit, en dat je dus niet altijd bereikbaar bent. Je schijnt thuiswerkend productiever te zijn dan op kantoor, dus wat minder tijd betekent niet meteen minder waarde.

Verdeel de tijd met je kind onderling op een manier die goed voelt, en als er iemand binnen je “Corona-kring” (mensen die je regelmatig ziet, die tot je huishouden behoren) is die in staat is een paar uurtjes op te passen, grijp dat dan vooral met beide handen aan.

Probeer ook regelmatig even naar buiten te gaan. Niet naar een plek waar allerlei mensen bij elkaar komen, natuurlijk, maar je kan nog prima wandelen in het bos of in de wijk. Gebruik ook – als je die hebt – je tuin! Frisse lucht maakt een wereld van verschil voor je humeur.

En bovenal: hou vol

Hou vol, blijf gezond, zorg goed voor jezelf en je geliefden. Deze periode is tijdelijk, ook al lijkt hij eeuwig te duren. En ooit zullen we denken: “Wat was dat een mooie tijd, toen ik zo veel van mijn kind(eren) zag”.

You Might Also Like...