0
Jonge jongen leest een boek op bed
Moederschap

Waarom je niet vroeg genoeg kan beginnen met voorlezen

juni 4, 2020

Mijn favoriete boekje als kind was “Nijntje Huilt“. In het boekje is Nijntje haar beer kwijt, en vraagt ze iedereen of ze beer ergens hebben gezien, zonder succes. Als Nijntje ’s avonds terugkeert naar haar bed, blijkt hij daar de hele dag te zijn geweest! Mijn ouders lazen dit boekje eindeloos aan mij voor, en nu, decennia later, kan ik het nog altijd bijna woordelijk herhalen, ook zonder boekje. Dat is de kracht van voorlezen.

De snelheid waarmee jonge kinderen leren verbaast me keer op keer. Kinderen tussen de twee en zes jaar oud leren volgens dit artikel tot wel tien nieuwe woorden per dag. Voor die leeftijd luisteren baby’s al aandachtig naar taal – dat begint al in de baarmoeder!

Waarom voorlezen?

Kinderen pikken nieuwe woorden dus ontzettend snel op. Een ouder die voorleest besteedt zeker vijf a tien minuten per dag met spreken tegen zijn of haar kind. Puur het feit dat je tegen je kind praat helpt al, maar mijn voorliefde voor boeken zit hem – behalve in het feit dat mijn man schrijver is – in twee dingen:

Tja, wat moet je ook, als je vader schrijver is?

Ze zijn interessant

Boeken hebben een verhaal, en een verhaal is – vaak – interessant. Het wekt de nieuwsgierigheid van je kind, waardoor je langer zijn of haar aandacht vasthoudt, en het spreekt de fantasie en het verbeeldingsvermogen van je kind aan.

Andere woorden

In het dagelijks taalgebruik zijn mijn man en ik niet zo creatief met onze woordkeuze. We gebruiken de meest voor de hand liggende woorden, en vaak dezelfde. In een boek kom je allerlei woorden tegen die je zelf niet zo snel gebruikt. De avonturen van de Boze Heks zijn hierin een prachtvoorbeeld.

Tips voor voorlezen

Wil je graag aan je kind voorlezen, maar weet je niet waar te beginnen?

  • Kies een boekje dat past bij de leeftijd van je kind. Boeken die te moeilijk of te lang zijn houden de aandacht van je kind minder goed vast.
  • Maak gebruik van je stem! Met je intonatie kan je veel toevoegen aan het verhaal. Geef de personages hun eigen stemmetjes en pas je stemgeluid aan aan het verhaal.
  • Herhaling is prima! Kinderen vinden het vaak heerlijk om keer op keer hetzelfde boekje te horen. Een beetje saai voor jou, maar de herhaling helpt je kindje de woorden te onthouden.
  • Maak er een vast moment van. Wij lezen elke avond voor, voor het slapengaan. Door dit op te nemen in de routine weet je kind wanneer het een boekje kan verwachten. ’s Ochtends of gedurende de dag kan natuurlijk ook.

Wat is het favoriete voorleesboek van jouw kind? Laat het weten in de reacties hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links. Voor elke verkoop ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Ik raad je echter aan je boeken bij een lokale boekhandel te kopen! Vanwege de wet vaste boekenprijs ben je daardoor nooit duurder uit, en je ondersteunt een lokale ondernemer.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply