0
Zwangerschap

Waarom foliumzuur zo belangrijk is

juni 8, 2020

Het is misschien wel – naast “niet roken en drinken” – het meest bekende advies voor zwangere vrouwen: slik foliumzuur. Waarom is foliumzuur zo belangrijk, wanneer moet je ermee beginnen en in welke vormen vind je foliumzuur?

Folaat of foliumzuur?

Officieel is foliumzuur de benaming voor de synthetische versie van vitamine B11 (in sommige landen B9), folaat. Folaat vind je onder andere in groene bladgroente, zoals spinazie en boerenkool, maar ook in spruitjes, broccoli, kool, sommige citrusvruchten, etc. Helaas is folaat erg instabiel en gevoelig voor licht, zuurstof en hitte. Er gaat dus veel folaat verloren in opslag en bereiding. Met die reden kijken we naar het stabiele broertje: foliumzuur.

Foliumzuur is dus de synthetische, stabielere vorm van folaat, waarvan het advies geldt om ze te slikken tijdens de periode van ten minste vier weken vóór de start van de zwangerschap tot en met de tiende week van de zwangerschap. In sommige landen wordt men aangeraden tot 12 weken door te gaan met het slikken van foliumzuur, maar vanwege dit onderzoek van de KU Leuven raad ik je aan niet langer een supplement te nemen dan noodzakelijk.

Waarom foliumzuur?

Waarschuwing: ik raad jullie af onderstaande aandoeningen te Googlen. Serieus.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het voorkomen van neuralebuisdefecten. De neurale buis ontwikkelt zich in het prille begin van de zwangerschap, en de basis vormt voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Als we het hebben over neuralebuisdefecten moet je denken aan Spina Bifida (een open rug) en Anencefalie (open schedel). Dit zijn beide zeer serieuze aandoeningen, die verregaande gevolgen hebben voor de mogelijkheid tot of de kwaliteit van leven van een kind. Ook de kans op een hazenlip hangt met deze buis samen. Hoe foliumzuur precies invloed heeft op het sluiten van de neurale buis is een heel technisch en complex verhaal, wat ik je nu niet zal pogen uit te leggen. (Maar voel je uiteraard vrij dat zelf te doen)

Wanneer begin je met foliumzuur?

Het sluiten van de neurale buis vindt plaats tussen dag 16 en 23 van de ontwikkeling van het embryo. De meeste vrouwen weten dan nog niet dat ze zwanger zijn. Begin je pas op het moment dat je weet dat je zwanger bent, dan bestaat de kans dat de ontwikkeling van de neurale buis al achter de rug is.

De aanbeveling van het voedingscentrum is om vier weken voor de mogelijke bevruchting te beginnen met het slikken van foliumzuur. Het is een goed argument om de geboorte van je kindje te plannen.

Mocht je op dit moment zwanger zijn en nog niet gestart zijn met het slikken van foliumzuur – geen paniek. Neuralebuisdefecten komen maar in 0,08% van de zwangerschappen voor. Mocht je in de toekomst nog een keer zwanger worden, neem dan het zekere voor het onzekere en slik foliumzuur al vooraf.

Meer weten?

De website van het Voedingscentrum is mijn go-to voor informatie over gezond zwanger worden en zijn. Zorg dat je je informatie uit betrouwbare bronnen haalt!

Spreek ook vooral met je verloskundige over dingen om te doen (of te laten) tijdens de zwangerschap.

En vooral: geniet er een beetje van, indien mogelijk!

Weten wat mijn achtergrond is? Klik hier.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply