0
Lifestyle

Hoe ik werk, een opleiding en het ouderschap combineer

oktober 15, 2020

Eind augustus dit jaar startte ik met mijn master aan de Universiteit van Tilburg. Een voltijdsmaster die – vanwege de coronamaatregelen – tot dusver uitsluitend online plaatsvindt. Voor mij is dat super, want naast mijn opleiding werk ik 36 uur per week en ben ik natuurlijk ook nog moeder. Hoe ik dat doe? Simpel.

Barely and with many breakdowns, I assure you.

– ik, als antwoord op de vraag “how do you manage?”

Plannen

Ik was me, toen ik met deze master startte, bewust van de uitdaging die ik daarmee aanging, maar wel alleen theoretisch bewust. Pas toen ik was begonnen en mijn opleiding ergens tussen mijn werk en de tijd met mijn zoon moest proppen, werd ik me ook praktisch bewust van waar ik “ja” op had gezegd. Oh boy.

En dus werd het al heel snel heel duidelijk dat ik stevig aan het organiseren moest.

Ik kocht een gigantische agenda, een family planner van Pimpelmees en sloeg aan het plannen – werktijden van mijn man, afspraken, verjaardagen en wat we zouden eten, het moest allemaal op de planner. En dat ging de eerste week prima. En de tweede ook. Maar toen bleek dat je ook het plannen moet plannen. Want wanneer schrijf je al die dingen op?

En dus moest er een vast moment komen voor het plannen. Het werd de zondag. Dit onderdeel is giga belangrijk voor mijn gevoel van controle en overzicht.

Leg de lat niet te hoog // Prioriteer

Niemand kan alle rollen die hij of zij speelt perfect beoefenen. Sowieso denk ik niet dat we naar perfectie moeten streven, maar dat terzijde – alle dingen die je doet op een dag kosten energie, en als je veel verschillende dingen op één dag doet, moet je kiezen waar je energie aan besteedt, en waar je bespaart.

Ik kan niet de perfecte hardwerkende werknemer, geduldige, lieve moeder en gefocuste, kritische student. Dat gaat niet, en dus streef ik daar ook niet naar. Ik doe mijn best om die geduldige, lieve moeder te zijn (omdat ik dat het belangrijkst vind), maak mijn uren op het werk en probeer niet achter te raken met mijn opleiding. C’est tout. Als dat lukt, is mijn dag geslaagd.

Op sommige dagen is het, na werk en de zorg voor mijn zoontje, ook gewoon afgelopen met de energie. Ook dat is oké. Je kan niet altijd aan staan.

Steun!

Soms gaat het niet – dan is het allemaal te veel en weet ik niet hoe ik in godsnaam alle dingen kan doen die moeten. Dan is het belangrijk om een goed support system te hebben, voor mij in de vorm van mijn man en mijn moeder. Heb ik een avondje niks doen nodig? Dan zorgt mijn man voor onze zoon. Moet ik tijd hebben om een opdracht te maken? Dan past mijn moeder op. Zonder hen zou ik al helemaal aan het begin zijn ingestort.

Vertrouwen

Als laatste is het zo, zo belangrijk om te vertrouwen op je eigen kwaliteiten en je vermogen de dingen te doen. Als je niet gelooft dat je iets kan, is de kans veel kleiner dat het je lukt. Ik probeer zo positief mogelijk te zijn (al gaat dat me, uiteraard, de ene dag beter af dan de andere).

Doe jij momenteel iets dat buiten je comfort zone ligt? Laat het weten in de reacties.

No Comments

    Leave a Reply